Jak pomoci v zimě lidem bez domova?

Často se nás ptáte, jak můžete pomoci, když vidíte na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova.

1. Oslovte ho – nebojte se zeptat, zda je v pořádku, jestli se orientuje, ví kdo je a co se děje.

2. Volejte záchranku – jestli je daná osoba ve špatném zdravotním stavu, nevnímá, nemůže mluvit či chodit – volejte rychlou pomoc.

3. Nabídněte pomoc – pokud s vámi daná osoba komunikuje, zeptejte se, zda nepotřebuje jídlo, ošacení či teplý nealkoholický nápoj.

4. Kontaktujte terénní sociální pracovníky (kontakty naleznete v sekci pobočky) – a to i v případě, že s vámi člověk bez domova nechce mluvit a pomoc odmítá. Armáda spásy, či podobné organizace, které zajišťují terénní program, mají zkušenost, jak s lidmi bez domova komunikovat a nabídnout jim okamžitou pomoc.

5. Darujte zimní ošacení – ale i boty, ponožky, spodní prádlo. V zimním období a mrazech je nejdůležitější zajistit teplo. Pokud máte doma deky, spacáky, teplé ošacení, čepice, rukavice, ponožky, zimní boty, které již nevyužijete, darujte je Armádě spásy (kontakty naleznete v sekci pobočky), nebo jiné organizaci ve vašem městě, která se věnuje lidem bez domova.

6. Zakupte Nocleženku – Velice si vážíme štědré pomoci veřejnosti, která v minulé zimní sezóně vyjádřila velkou solidaritu s lidmi bez domova. Díky Vám jsme mohli poskytnout 21 tisíc noclehů lidem bez domova.

Více informací o našich zimních programech nejdete v naší tiskové zprávě.