Vláda odložila zákon o podpoře v bydlení

Před zdržením při dalším projednávání zákona varuje iniciativa Za bydlení, jejíž jsme součástí

Vláda ve středu 15. května odložila hlasování o zákoně o podpoře v bydlení, předloženého ministry Ivanem Bartošem a Marianem Jurečkou. Stalo se tak s vysvětlením, že část ministrů by preferovala zákon více projednat s krajskými partnery.

Před přílišným zdržením při projednávání zákona varuje iniciativa Za bydlení, která sdružuje sociální služby, akademiky a lokální politiky se zájmem o sociální bydlení. „Nevíme, na co vláda čeká. „ Zákon byl opakovaně diskutován s odborníky a odbornicemi, sociální výbor Asociace krajů k němu vydal souhlasné stanovisko a opírá se o v praxi osvědčené nástroje, které již dnes dobře fungují v desítkách českých obcích a městech,” říká mluvčí iniciativy, Mikoláš Opletal.

„Krize bydlení se rok od roku zhoršuje, a více než milion lidí je v ohrožení bytovou nouzí. Je tedy zásadní, aby vláda schválila zákon, který přímo podporuje lidi nejvíce ohrožené. Pokud zákon projde vládou a parlamentem bez zbytečného zdržení, mohl by začít pomáhat již v polovině příštího roku,“ uvedla Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Zákon stojí na třech základních pilířích. Těmi jsou kontaktní místa pro bydlení, garance pro obce a soukromé pronajímatele a asistence v bydlení. Kontaktní místa pro bydlení rozšíří stávající síť 24 kontaktních míst po celé republice tak, aby byla dostupná v každé obci s rozšířenou působností. Jejich účelem bude poskytovat poradenství v oblasti bydlení a zprostředkovávat přístup k obecnímu i soukromému bydlení.

Druhým pilířem je podporované obecní bydlení, do kterého mohou města zahrnout svůj stávající bytový fond nebo využít dotací Ministerstva pro místní rozvoj k jeho rozšíření. Obce také mohou poskytovat tzv. bydlení s garancí, kdy uzavřou smlouvu se soukromými majiteli bytů. Obce tak budou mít nástroje a finance pro efektivnější využití svého bytového fondu. Garantem, který bude shánět byty na soukromém trhu, může podle zákona být i ověřená nezisková organizace. Již dnes desítky neziskových organizací tyto programy realizují a zabydlely už stovky domácností.

„Obec garantuje majiteli bytu komunikaci s nájemníky, tvorbu smluv a nese případná rizika, má na to ovšem peníze od státu, což umožňuje uvést prázdné byty na trh a poskytovat je těm, pro které je komerční bydlení nedostupné. Podle odborných odhadů by tímto způsobem mohlo být ročně uvolněno na trh přibližně 2000 bytů. Nám v krajích, které chtějí sociální bydlení podporovat, zákon výrazně pomůže ho řešit systematicky a se stabilním a předvídatelným financováním.” Vysvětluje radní pro sociální oblast Karlovarského kraje za STAN, Robert Pisár.


„Našimi klienty jsou zpravidla lidé v bytové nouzi, což může zahrnovat rodiny ohrožené odebráním dětí, lidi se zdravotními problémy, diskriminované romské rodiny, nebo seniory a seniorky, kteří by jinak museli žít na ubytovnách či ve zcela nevyhovujících či přeplněných bytech. Tímto způsobem pronajímáme desítky bytů bez jediného závažného problému,“ popisuje stávající praxi s garantovaným bydlením Adam Pospíšil, expert na sociální integraci z Centra pro komunitní práci Západní Čechy.

Třetím pilířem je asistence v bydlení. „Smyslem je podpořit nájemníky v obecních bytech, aby přechod do standardního bydlení zvládli. Máme s touto podporou jako organizace širokou zkušenost v řadě projektů. Prakticky to znamená, že sociální pracovníci a pracovnice se udržují s nájemníky v kontaktu, pravidelně je navštěvují a pomáhají jim s tématy jako je placení nájmu, vztahy se sousedy nebo například s jejich zdravotním stavem,“  říká národní ředitel Armády spásy v ČR, Jan František Krupa.

„Jedná se o vládní návrh zanesený v programovém prohlášení vlády, takže my věříme, že bude zákon podpořen. Čas ale tlačí a nevím, jestli si to ministři uvědomují. Funkční období vlády končí za šestnáct měsíců, přičemž je potřeba zohlednit dvoje sněmovní prázdniny. Legislativní proces nového zákona v ČR průměrně trvá déle než jeden rok. Vnímáme tedy v tuto chvíli silnou nejistotu, jestli se zákon vůbec stihne schválit,“ uzavírá Opletal.